sobota, 5 października 2013

O kawie slow kilka...

 W Grecji naprawde mozna sie napic dobrej kawy. Najbardziej popularna wsrod turystow jest kawa frappe (jest to kawa rozpuszczalna ubijana z mlekiem, cukrem i woda specjalnym mikserkiem z duza iloscia lodu) ale nie o niej chce tu pisac! 
Prawdziwy grek pije "grecka kawe", ktora my znamy jako "turecka". Jest to bardzo drobno zmielona kawa,  konststencja przypominajaca kakao.
Do zaparzania takiej kawy potrzebny jest specjalny tygielek z uchwytem nazywany tu "briki" oraz maly gazowy palniczek. Decyzje o tym czy chce sie pic kawe gorzka czy slodzona podejmuje sie przed jej sporzadzeniem. 
Mozemy zamowic kawe "skietos" czyli gorzka, "metrios" z jedna lyzeczka cukru na lyzeczke kawy lub  "glykos" z dwiema lyzeczkami cukru na lyzeczke kawy.
Kawa ta jest podawana w malych filizankach jak do espresso. Tej filizanki uzywa sie na poczatek do odmierzania wody. Wode, kawe oraz ewentualnie cukier miesza sie razem w "briki"i gotuje uwazajac by kawa nie wykipiala, a nastepnie wlewa do filizanki z "wysoka" by utworzyly sie banki.Do kawy zawsze podawana jest szklanka wody oraz ciasteczka - "kuluria"
Tak wlasnie jest u mojej tesciowej Kateriny,ktora robi takich kaw przynajmniej 5, kiedy schodza sie nasze sasiadki na poranne pogaduchy.  Oczywiscie gotuje kawe dla kazdej osobno, gdyz kazda z nich pija ja inaczej!
Takie picie kawy tutaj to istny rytual!Przy kawie zawsze sa omawiane najswiezsze plotki z Omolio oraz co bedzie dzis na obiad
Jezeli ktorys z moich czytelnikow chcialby sie napic takiej kawy to zapraszam na moja alukcje allegro:



Briki



                         
                                                    


2 komentarze:

  1. Pyszna jest ta kawa:) ja takiej zalewajki za zwyczaj nie piję a grecka bardzo mi smakowała:) a jako dodatek zamiast ciasteczek dostaliśmy lukumi:) też przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, ale napisłabym się takiej apetycznej kawy!!!

    OdpowiedzUsuń