poniedziałek, 29 czerwca 2015

Frappe, a może Fredo?

Każdy będąc na wakacjach w Grecji spróbował kiedyś kawy frappe. 
Jest to rozpuszczalna kawa z cukrem i lodem. Po ubiciu tych składników specjalnym urządzeniem, tworzy się charakterystyczna, puszysta pianka... 
Ale oprócz frappe jest jeszcze fredo. Jest teraz bardzo na czasie w Grecji. 
Jest to kawa espresso, również ubita z cukrem i lodem. 
Można zamówić fredo espresso lub fredo cappuccino, jeżeli ktoś lubi mleko. Wtedy na powierzchni kawy jest delikatna mleczna pianka. 
Oprócz fredo i frappe jest jeszcze fredocino... Jest to coś w rodzaju schake schake'a o smaku kawowym. Idealny na greckie upały. 
Należy pamiętać, że w Grecji przy składaniu zamówienia trzeba zaznaczyć czy chce się kawę gorzką : sketo, średnio słodką : metrio lub słodką : glyko.Z mlekiem : me gala 
Zamawiając więc średnio słodkie frappe można się popisać umiejętnością języka greckiego i powiedzieć : Ena frappe metrio :-)
Fredo cappuccino i Fredo espresso 
Frappe 




4 komentarze:

  1. Miałem okazje wypić tylko Frappe i to na plaży ,także wątpię żeby to było prawdziwe Greckie Frappe.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Frappe pilam wiele razy w Grecji i robie ja tez sma.Fredo nic mi nie mowi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosze o przepis na fredocino.

    OdpowiedzUsuń
  4. Polacy chyba nie rozumieją dlaczego mówiąc o Grecji nie można pominąć kwestii kawy. Sama też poświęciłam jej osobny filmik "Zamawianie kawy" w moich lekcjach języka greckiego na YouTube ;) https://www.youtube.com/watch?v=87NMzoMgXsQ

    OdpowiedzUsuń