piątek, 1 sierpnia 2014

Trachanas- co to jest i z czym się to je...

Na przełomie lipca i sierpnia greckie panie domu zajmują się wyrobem TRACHANA (gr. τραχανάς).
Pewnego dnia przechadzając sie po Omolio natknęłam się na sąsiadkę- panią Froso,która robiąć trachana, udzieliła mi "wywiadu" i pozwoliła zrobić zdięcia!!
Na początek należy napisać co to jest to trachana...to rodzaj zacierki, występującej w dwóch odmianach: słodkiej i kwaśnej.
Kwaśne trachana jest to ciasto z jogurtu i mąki, które po wyrośnięciu i wyrobieniu dzieli się na małe kawałki i suszy na słońcu przez parę dni. Do suszenia używane są plastikowe stoły przykryte prześcieradłem i tiulem dla ochrony przed owadami (!)





Podczas schnięcia kilkakrotnie ciasto dzieli się na coraz mniejsze kawałki używając do tego palców, albo specjalego sitka.


Po kilku dniach na słońcu kwaśne trachana jest gotowe i można go przechowywać cały rok.
Greczynki używają tej zacierki jako dodatek do mięsa albo zupy, zamiast ryżu czy makaronu.
Słodkie trachana robi się podobnie, ale zamiast jogurtu i mąki używa się drobno zmieloną pszenicę, którą gotuje się na mleku. Tak powstałą papkę również suszy się na słońcu przez kilka dni. Ten rodzaj zacierki jest głównie podawany dzieciom, w postaci zupy mlecznej.
Powiem sczerze, że nigdy nie próbowałam trachana, ani słodkiego, ani kwaśnego.Ale pani Froso tak mi go zachwalała, że może w końcu się skuszę...


3 komentarze:

  1. Trafiłam na Twojego bloga przez całkowity przypadek i się zaczytałam ;) Można tutaj odpłynąć w zupełnie inny świat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. BArdzo lubię tutaj zaglądać, strasznie podoba mi sie Grecja

    OdpowiedzUsuń
  3. Super patrzy się na Grecję Twoimi oczami.

    OdpowiedzUsuń