środa, 18 grudnia 2013

W świątecznym nastroju

 Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia...Co prawda w Grecji obchodzone nieco inaczej niz w Polsce, ale święta to święta. Jest choinka, kobiety robia porządki,rozkładają dywany, pieką ciasteczka...
W Grecji choinkę stroi się już bardzo wcześnie bo około 1-szego grudnia. Wszyscy, których pytałam nie wiedzą jednak co symbolizuje choinka. Mówią, że kiedyś w Grecji stroiło się statki, a choinka to po prostu moda, która przyszła do nich z Europy.
 Nie ma tu wigilii, a świętować zaczyna się 25 grudnia o 5.00 rano, kiedy bija koscielne dzwony i ogłaszają narodziny  dzieciątka Jezus. Tradycyjnie je się wtedy na obiad zupę z kury nadziewanej ryżem i zaprawionej jajkiem z cytryną lub indyka. 
W wigilię i sylwestra rano dzieci chodzą od domu do domu śpiewając kolędy, za co dostają drobne pieniądze. 
Prezenty w Grecji przynosi święty Wasilis w Nowy Rok i nie leżą pod choinką.Św. Wasilis wygląda dokladnie tak jak św. Mikołaj... Sylwester również różni się od tego, który znam...Przeważnie tego dnia gra się w karty w knajpach! O północy kroi się Wasilopitę czyli rodzaj ciasta z ukrytym pieniazkiem! Kto znajdzie ten pieniążek będzie miał szczęście w nadchodzącym roku.

Na koniec podaję przepis na super ciasteczka świąteczne - "KOURABIEDES"
Jest to sprawdzony przepis, którego używa moja teśćiowa!

Składniki:

500 gr masła
niepełna szklanka cukru pudru + cukier puder do posypania
łyżeczka sody oczyszczonej 
2 szklanki migdałów (siekanych na średnie kawałki)
2 kieliszki koniaku (lub jakiegoś likieru)
1/2 łyżeczki mielonych goździków
cukier waniliowy
 mąka -- ile zabierze

Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem pudrem, aż będzie białe.Dodajemy resztę sładników, na koniec mąkę- ile zabierze i ugniatamy. Ciasto powinno być zwarte. Wałkujemy na około 1,5 cm i wycinamy ksztalty foremkami. Ciastka mają być grube!!! Pieczemy na 180 stopni w piecu z termoobiegiem, trochę ponad 15 minut.
Kiedy nieco ostygną (powiiny być letnie), obtaczamy je cukrem pudrem i układamy na talerzu, po czym jeszcze posypujemy dużą ilością cukru pudru. Wygląda to na końcu jak góra śniegu!
Naprawdę polecam ten przepis! Jeżeli ktoś się zdecyduje na upieczenie kourabiedes, zapraszam do podzielenia się wrażeniami!!

Wesołych Świąt, Kala Xristougenna


Taką choinkę mamy na rynku w Omolio


Kourabiedes przed  upieczeniem

 I zaraz po upieczeniu

Obtaczanie w cukrze pudrze

  Gotowe!!!


2 komentarze:

  1. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, mimo, że się notorycznie zabieram do odchudzania ;)

    OdpowiedzUsuń